Zajęcia kulinarne


              Relacja z warsztatów kulinarnych – „wypieki karnawałowe"
 
W dniu 2 lutego w Centrum Dobrej Diety odbyły się zajęcia kulinarne. Motywem przewodnim były wypieki karnawałowe, Pani Ania Rzeczyńska demonstrowała jak upiec faworki (chrust), oponki oraz pączki amerykańskie.
Podczas degustacji  przy kawie i herbatce uczestnicy wymieniali miedzy sobą doświadczenia dotyczące przygotowywania różnych potraw. Dyskutowano także nad problemem zakupu odpowiedniej żywności. Wielu producentów zamieszcza informację o tym ,że produkt jest bezglutenowy nie mając odpowiednich badań.
Właściciele Centrum Dobrej Diety już wielokrotnie spotkali się z tym problemem, ponieważ klienci przynoszą towary oznakowane jako bezglutenowe z prośbą o sprowadzenie ich do sklepu. Po telefonach do firm okazuje się , że firmy mają na przykład przebadany jeden produkt i na tej podstawie oznaczają pozostałe produkty, chociaż maja one dodatkowo  inne składniki.
Kuriozalnym przypadkiem są produkty zbożowe Firmy Melvit oznaczone jako bezglutenowe. Na prośbę o przesłanie badań dla towarów oznaczonych jako bezglutenowe , poproszono nas o podanie numeru serii, ponieważ nie wszystkie spełniają normę, gdyż na tych samych liniach konfekcjonują inne produkty.
Produkty tej Firmy pakowane w torby papierowe  leżą w marketach razem z produktami glutenowymi. Zakupione przez nas 2 opakowania( mąka ryżowa i mąka gryczana) były z wierzchu obsypane mąką . Ponieważ obok stały mąki pszenne istnieje duże prawdopodobieństwo że właśnie nimi zostały zanieczyszczone.
Kupowanie produktu i dzwonienie do Firmy , czy dana seria jest bezglutenowa jest wielkim nieporozumieniem i świadczy o ignorancji producentów.
Mamy na tapecie jeszcze kilka firm i po szczegółowej analizie oraz zgromadzeniu odpowiednich dowodów skierujemy sprawę do Głównego Inspektora Sanitarnego.Najbezpieczniejsze jest kupowanie produktów producentów, którzy produkują wyłącznie wyroby bezglutenowe. Zachęcamy też do sprawdzania produktw w wykazie na naszej stronie www.celiakia.nom.pl w zakładce produkty i producenci. Wykaz ten zawiera większość produktów bezglutenowych dostępnych na naszym runku wraz z oznaczeniem czy producent przesłał odpowiednie badania czy też nie. Przypominamy, że zgodnie z przepisami produkt specjalnego przeznaczenia dla osób na diecie bezglutenowej musi mieć napis „ produkt bezglutenowy „ Producent , który chce użyć takiego napisu musi spełnić odpowiednie normy i przebadać produkt w certyfikowanym laboratorium. Musi też zgłosić produkt do rejestrów Głównego Inspektora Sanitarnego.
Zarząd Stowarzyszenia składa serdeczne podziękowania właścicielowi Centrum Dobrej Diety za możliwość bezpłatnego korzystania z lokalu oraz bezpłatne przekazanie produktów do zajęć kulinarnych.
Jak zwykle o następnej edycji warsztatów poinformujemy na naszej stronie internetowej. Planujemy warsztaty przed świętami wielkanocnymi. Oczekujemy na propozycje tematyczne , które można przesłać na biuro@celiakia.nom.pl
 
Serdecznie zapraszamy.



 
 
Relacja z warsztatów kulinarnych w Centrum Dobrej Diety w Gorzowie Wlkp.



W miłej i rodzinnej atmosferze odbyły się 17 i 24 listopada warsztaty kulinarne w Centrum Dobrej Diety w Gorzowie Wlkp.
Tematem warsztatów były wypieki cukiernicze dla osób na diecie bezglutenowej oraz w wersji bez mleka i jaj kurzych.
Pieczone było ciasto Oli, które może być podstawą do różnych ciast , ciasto mandarynkowe  oraz murzynek z kremem mascarpone i wiśniami.
Ponadto uczestnicy warsztatów mieli możliwość bezpośredniej konsultacji z Panią dietetyk oraz jak zwykle na takich spotkaniach możliwość wymiany doświadczeń oraz zapoznanie się z innymi osobami na diecie.
Każdy z uczestników otrzymał także przepisy na pieczone w czasie warsztatów ciasta.
O najbliższych tego typu spotkaniach będziemy Państwa informować na naszej stronie internetowej.
Dugopisy Reklamowe Wizytwk :: Obiekty Spa :: Tanie Noclegi :: Przewozy Gorzw :: Sklep Bezglutenowy :: Nieruchomoci Gorzw