Warsztaty

Reportaż z warsztatów edukacyjnych dla osób na diecie bezglutenowej i ich rodzin w Zielonej Górze


22 października 2011 roku po raz pierwszy w Zielonej Górze odbyły się warsztaty edukacyjne dla osób na diecie bezglutenowej.
Oprócz wykładów multimedialnych uczestniczy mieli możliwość bezpośredniego kontaktu z lekarzem specjalistą z dziedziny gastroenterologii  Panem Błażejem Nowakiem, mgr inż. dietetyk Magdaleną Golinczak oraz  technologiem organizacji i ekonomii żywienia Panem Adamem Rzeczyńskim .
Działalność Stowarzyszenia oraz sytuację społeczno- ekonomiczną osób na diecie bezglutenowej przedstawiła Pani Prezes naszego Stowarzyszenia Wiesława Rzeczyńska.
Pani Prezes przedstawiła także najnowsze obowiązujące przepisy dotyczące znakowania produktów bezglutenowych oraz poinformowała uczestników ,że już od II kwartału tego roku Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi monitoring żywności bezglutenowej z półki , co na pewno skłoni producentów do większego reżimu w produkcji w/w żywności.
Nie jest więc koniecznym kupowanie  przez producentów tak zwanych „ licencji „ od organizacji pozarządowej  celiaków , ponieważ i tak producent odpowiada za jakość oferowanych przez siebie produktów.
Oczywiście nie zabrakło na naszych warsztatach przedstawicieli producentów żywności bezglutenowej . Firmy  Balviten, Bezgluten, Glutenex oraz Schear zaprezentowały swoje najnowsze produkty oraz przygotowały degustację swoich wyrobów.
Uczestnicy warsztatów otrzymali także od każdej z Firm paczki z produktami oraz materiałami informacyjnymi za co w imieniu obdarowanych serdecznie dziękujemy.
Szczególne podziękowania składamy Pani Barbarze Cichańskiej Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Osób na Diecie bezglutenowej „Przekreślony Kłos” z Bydgoszczy za przekazanie dla członków naszej organizacji  uczestniczących w warsztatach książek kucharskich pt.” Kolekcja smacznej bezglutenowej kuchni „ Jest to wydanie w formie segregatora , które będzie w przyszłym roku uzupełnione nowymi przepisami. Nie bez znaczenia jest to, że książka jest wydawana osobom na diecie bezglutenowej bezpłatnie.
Podczas warsztatów odbyła się także połączona z degustacją prezentacja urządzenia wielofunkcyjnego Thermomix.

Zarząd Stowarzyszenia pięknie dziękuje wszystkim uczestnikom, Firmom oraz gościom
uczestniczącym w spotkaniu.

Impreza współfinansowana była przez Województwo Lubuskie  oraz
przez Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakie i Inne Zespoły Złego Wchłaniania
z siedzibą w Gorzowie Wlkp.

Organizatorem spotkania był Oddział Terenowy w Zielonej Górze naszej organizacji.
 
Wkrótce fotogaleria
 
 
Dugopisy Reklamowe Wizytwk :: Obiekty Spa :: Tanie Noclegi :: Przewozy Gorzw :: Sklep Bezglutenowy :: Nieruchomoci Gorzw