Czym jest celiakia?

CELIAKIA jest to schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych zwanych prolaminami.

Niekorzystne działanie glutenu na organizm człowieka może przybierać formę choroby trzewnej, przejściowej nietolerancji glutenu lub alergii na gluten.

Za wywołanie choroby trzewnej czy nietolerancji glutenu są odpowiedzialne rozpuszczalne w alkoholu frakcje białka:

  • pszenicy - gliadyna,
  • żyta - sekalina,
  • jęczmienia - hordeina,
  • owsa - awenina.

Trzy formy choroby


Charakter objawów klinicznych, dynamika procesu chorobowego oraz stopień uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego stanowią kryterium podziału tej choroby na trzy jej podstawowe formy. Klasyfikacja ta jest oczywiście umowna.

Diagnostyka


Przez długi czas do rozpoznania choroby trzewnej było konieczne wykonanie trzech biopsji jelita cienkiego ... więcej

 

Przejściowa nietolerancja glutenu oraz alergia


Tak jak w trwałej nietolerancji - czyli chorobie trzewnej - tak i w tych schorzeniach za niepożądane reakcje (zaburzenia żołądkowo-jelitowe) odpowiedzialny jest gluten. Zastosowanie diety bezglutenowej w przypadku tych chorób przynosi z reguły dość szybką poprawę ... więcej

źródło informacji: "Zyjmy dłużej" 6 (czerwiec 2000)


góra strony
Dugopisy Reklamowe Wizytwk :: Obiekty Spa :: Tanie Noclegi :: Przewozy Gorzw :: Sklep Bezglutenowy :: Nieruchomoci Gorzw